Statystyki

  • Odwiedziło nas: 105138 osób
  • Do końca roku: 160 dni
  • Do wakacji: WAKACJE!!! dni

Kalendarium

Poniedziałek, 2017-07-24

Imieniny:

Kingi, Krystyna

Jesteś tu: » Strona główna » Jadłospis

 

 

 

 

 

 













 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Wiosna-lato  W PRZEDSZKOLNEJ KUCHNI P-102

Promocja zdrowej żywności.

                 W naszym przedszkolu używamy takich produktów:      Uśmiech                                                                       sól morska, otręby, zioła / tymianek, rozmaryn, bazylia, kolendra, chili, carry, oregano, jałowiec/ nabiał 0 % tłuszczu, ziarna-/pestki słonecznika, dyni, migdały, orzech włoski, sezam itp., oliwa  z oliwek, soczewica, kasze np. jaglana/ nie zawiera glutenu, ryż brązowy / bogatszy w błonnik, ciecierzycę oraz makarony durum z ziaren  pszenicy,kukurydziane,  pieczywo orkiszowe, wieloziarniste, graham itp., maki żytnie, kukurydziane i gryczane, jaja ściółkowe kl Al.jaja przepiórcze, warzywa i owoce sezonowe/ marchewka, kalarepka, seler, pietruszka, buraki, kapusty, sałata , por ,pomidory , dynia, kalafior i inne wszelkie mieszanki warzywne gotowane na parze z wykorzystaniem pieca konwekcyjnego- surówki są Uśmiechprzygotowywane przez dzieci jako własna kompozycja z zestawu propozycji a  normą jest podawanie dzieciom zestawu surówek w dwóch wersjach na surowo oraz gotowane na parze.. Własną kompozycją deserów dzieci są zachwycone – z owoców i dodatków typu jogurty  kasza jaglana lub ryż brązowy w połączeniu z amarantusem lub ziarnami  komponują własny deser , który chętnie zjadają. Propagujemy degustacje owocowo-warzywne w połączeniu z ziarenkowym urozmaiceniem tych posiłków mając nadzieję, że przyzwyczajenie do jedzenia warzyw spowoduje, że będą je propagować w dalszym wieku szkolnym.  Do śniadania dodatkiem są wszelkie nowalijki- kiełki, rzodkiewka, szczypior i  oliwki oraz warzywa z dipem , słupki warzyw do chrupania są codziennościa w naszym przedszkolu.Proponujemy śniadanie w formie stołu szwedzkiego- podajemy pieczywo różne - mieszane , sery białe, pleśniowe, feta, żółte,kozie,Uśmiech pasztety własnego wyrobu i drobiowe, wędlina drobiowa , nowalijki oraz dodatki typu pestki  słonecznika, dyni, oliwki zielone i czarne. Propagujemy mleko z zawartością tłuszczu 1,5%-zupy mleczne z dodatkiem zbożowych płatków  , masło extra  i wysokiej jakości sery/ białe, pleśniowe, kozie/. Woda źródlana jest dostępna na każdej grupie przedszkolnej. Propagujemy mięso drobiowe/np. indycze /chude wędliny/ np. polędwica drobiowa, szynka drobiowa/ , wołowina i chuda wieprzowina, ryby morskie /morszczuk, dorsz ,  łosoś / też wędzony na gorąco- jako dodatek do past.  W codziennej diecie uwzględniamy produkty zbożowe i ziemniaki, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, mięso, wędliny, ryby i jaja, nasiona strączkowe i orzechy ,napoje są niesłodzone - Uśmiechwydajemy wodę z mięta św i cytryną, wodę z pomarańczą lub tartą marchewką z limonką

    

JADŁOSPIS DEKADOWY OD 14.07.2015r- 27.07.2017r  P-102

 

DATA

ŚNIADANIE

godz.8.30

kanapkę śniadaniową dziecko same komponuje na własnym talerzyku

ZUPA z deserem

godz. 11.30

 

 

                                                                

II DANIE

godz.14.00

14/07

piątek

Kawa na mleku

Pieczywo żytnie z masełkiem, polędwica drobiowa, sery-kozi, feta, biały z rybą/pasta/nowalijki-oliwki

Słupki kalarepki i buraka do chrupania

Herbatka z cytryną

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa pomidorowa z ryżem, jarzynami/seler/, jogurt, natka pietruszki

Jogurt grecki z owocami-malina, borówka, nektaryna, brzoskwinia                                

/własna kompozycja deseru/

 Jajo sadzone /papryka św, szczypiorek , ziemniaczki młode z koperkiem , mizeria/jogurt/ , fasolka szparagowa

Woda z cytryną

17/07

poniedż

Płatki owsiane na mleku

Chleb żytni z ziarnami , ser feta z rzodkiewką i szczypiorkiem, ser biały z marchewka tartą,   awokado- pasty, jajo przepiórcze, nowalijki, oliwka

Herbatka owocowa

Słupki  kalarepki do chrupania

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa  krupnik z jarzynami  / seler/, natka pietruszki

Kefir truskawkowy

Wafel bezcukrowy

½ Kolba kukurydzy

Kotlet schabowy /jaja/, ziemniaczki z koperkiem, sałatka szwedzka , pomidor z cebulką i jogurtem greckim

Woda z cytryną miodem

18/07

wtorek

Ryż na mleku

Chleb z pestkami dyni z masełkiem pietruszkowym,, polędwica drobiowa, pasta jajeczna z cieciorką, sałata, pomidor, kiełki rzodkiewki, ogórek sw

Herbatka miętowa

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa botwinkowa  z jarzynami,/seler/natka pietruszki

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem

 

 

Pierogi  leniwe z serem –jajo-,  sałatka wiosenna/sałata, szczypior, rzodkiewka, pomidor

Maślanka do picia

19/07

środa

Kakao na mleku

Chleb z masełkiem , ser żółty, ser mozzarella z pomidorem i oliwą z oliwek, dżem jagodowy,awokado, nowalijki, oliwki

Herbatka imbirowa

Marchewka, kalarepka słupki do chrupania

Zupa koperkowa z jarzynami/ seler/, natka pietruszki, jogurt

Jogurt grecki z amarantusem , płatkami zbóż, owoce, pestki dyni słonecznika, orzech włoski

Bitki z indyka ,  kasza jęczmienna, ogórek małosolny z cebulką, kapusta biała z marchewka tartą

Woda z cytryna i pomarańczą

20/07

czwartek

Płatki jęczmenne na mleku

Chleb wasa z wędliną drobiową , serem parmezan,z jajem, sałata, pomidor, szczypiorek

Słupki buraka do chrupania

Herbatka z cytryną

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa rybna z jarzynami/seler/, natka pietruszki

Degustacja warzywno-ziarenkowa/ kalafior, marchew mini, kalarepka,,pestki dyni słonecznika, rzodkiewka, ogórek św

Makaron wieloziarnisty  z polewą serowo-jogurtowa z malinami

 

Napój -miętowy

21/07

piątek

Kawa inka na mleku

Chleb żytni ze śliwką i żurawiną z masełkiem, pasta z cieciorki z sezamem , ogórek małosolny,kabanos dr.ser  feta z tuńczykiem -nowalijki

Słupki buraka i marchewki do chrupania

Herbatka owocowa

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną, jarzynami-/seler/jogurt, natka pietruszki

Sałatka owocowa

Wafle bezcukrowe

Kalarepka do chrupania

/własna kompozycja/

Klopsiki  drobiowe /jajo/w sosie ziołowym, kasza jeczmienna z groszkiem na sypko, marchewka mini, sałata lodowa z pomidorem i szczypiorkiem

Kompot marchewkowo- pomarańczowy-bez cukru

24/07

poniedź

Kasza manna  na mleku

Pieczywo żytnie i jaglane z masełkiem, degustacja serowa / ser kozi, ser feta, naturalny, mozarella – oliwa z iliwek z dipem jogurtowo-czosnkowym, szynka drobiowa

Herbatka z cytryną

Słupki jabłka i kalarepki do chrupania

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa kalafiorowa  z jarzynami, /seler/natka pietruszki

Jogurt grecki z miodem- owoce/ malina, borowka am, kiwi, arbuz, nektaryna, brzoskwinia

 

Fileciki rybne pieczone w piecu konwekcyjnym , ziemniaczki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką

 

Napój marchwiowo limonkowy

25/07

wtorek

Zacierka  na mleku

Chleb żytni  z masełkiem, miód, pasta z awokado z pomidorem i serem kozim, jajo, nowalijki, oliwka , kabanos drobiowy

 

Słupki buraka , kalarepki i rzodkwi do chrupania

Herbatka mietowa

Kapuśniak z kiszonej kapusty z jarzynami, /seler/ natka pietruszki

Placuszki jogurtowo-marchewkowe /jajo/

Jabłko

½ kolba kukurydzy

Filer z indyka z jarzynami, cukinią, papryką, brokułami, kasza  gryczana na sypko

Kompot imbirowy

26/07

środa

Płatki jęczmienne na mleku

Chleb żytni z czarnuszką z masełkiem, ser biały, pasta rybna, cieciorka z ogórkiem,  z marchewka tarta, pomidor, szczypiorek, szynka drobiowa

Herbatka owocowa

Zupa ziemniaczana z jarzynami/ seler/natka pietruszki

Deser serowo-jogurtowy z platkami zbóż, ziarnami, migdały, jagoda, malina

Wafel bezcukrowy

 

Kalarepka do chrupania

Kolorowe risotto z mięsem drobiowym z jarzynami, /seler/ ryż brązowy , zioła

 

Cytroneta

27/07

czwartek

Kawa na mleku

Pieczywo mieszane z masełkiem, wędlina, sery, jajo, nowalijki, oliwka czarna, kiełki

Herbatka z cytryną i imbirem

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa szpinakowa  z jajem jarzynami/seler/ natka pietruszki

Degustacja owocowa

I warzywna/kalarepka, marchewka, burak, kalafior,jabłko, brzoskwinai, nektaryna,

Kiwi,arbuz

Spaghetti z makaronem wieloziarnistym z łososiem, oliwa z oliwek, natka pietruszki, czosnek, oliwki,  ser tarty parmezan

Napój marchwiowy

                                                                                                                                            Jadłospis może ulec modyfikacji

W jadłospisie pogrubioną czcionką oznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011    

 

                               JADŁOSPIS DEKADOWY OD 30.06.2017r- 13.07.2017r  P-102

 

DATA

ŚNIADANIE

godz.8.30

kanapkę śniadaniową dziecko same komponuje na własnym talerzyku

ZUPA z deserem

godz. 11.30

 

 

                                                                

II DANIE

godz.14.00

30/06

piątek

Kasza manna na mleku

Chleb żytni–gluten-z masełkiem, pasta z sera białego z awokado ze szczypiorkiem, kabanos drobiowy, pasta rybna z serem białym, ser kozi

Słupki kalarepki, buraka do chrupania

Herbatka imbirowa

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa ziemniaczna                         / seler/ jarzynami, natka pietruszki, jogurt

Degustacja owocowo-warzywna

 

 

Gulasz drobiowy z ziołami, kasza jęczmienna, kapusta kiszona młoda z marchewką

 

Napój mietowy  /woda/ 

 

03/07

poniedź

Kawa  na mleku

Chleb żytni –gluten-z masłem, jajo przepiórcze , poledwica drobiowa, pasta pietruszkowa,, ogórek kiszony

Marchewka słupki do chrupania

Herbatka owocowa

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa pomidorowa z ryżem z jarzynami-seler-jajo ziemniaczki ,jogurt, natka pietruszki

 

Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem

 

Jajo sadzone ze szczypiorkiem, ziemniaki młode  z koperkiem, marchewka mini, sałata roszponka

 

Napój cytrynowy /woda/

04/07

wtorek

Kawa zbożowa na mleku

Pieczywo mieszane-gluten-  , pasta ser żółty z jajem ,  pasta z cieciorki z  ziołami,  pasta rybna z serem białym, wędlina drobiowa nowalijki, avokado

Herbatka miętowa

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa krupnik  -seler-natka pietruszki

Jogurt grecki z miodem- owoce

 

Kotlet mielony z cukinią , ziemniaczki młode z koperkiem, mizeria                                                   Napój mietowy  /woda/ 

 

 

05/07

 

środa

Kasza orkiszowa na mleku

Pieczywo żytnie z pastą  marchewka  z serem białym,  awokado z pomidorem, nowalijki, oliwki , cieciorka z ogórkiem kiszonym , avokado

Słupki marchewki do chrupania

Herbatka z cynamonem

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa koperkowa                            z jarzynami- seler-ziemniaczkiem, natka pietruszki

Marchewka tarta z jabłkiem

Wafel bezcukrowy

Makaron  wieloziarnisty   z polewą serowo-jogurtową z  truskawkami         

 

 

Mieta z cytryną/woda/

06/07

czwartek

Płatki jęczmienne na mleku

Pieczywo wasa  z masełkiem, miodem, dżem jagodowy

Słupki kalarepki do chrupania

Herbatka z cytryną i imbirem

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa szczawiowa / jajo/  z jarzynami /seler/ natka pietruszki

Jogurt z owocami – pestki dyni, słonecznika

 

Udko drobiowe pieczone w piecu konwekcyjnym, ziemniaki młode z koperkiem, surówka z kapusty młodej z koperkiem

Napój cytrynowo- pomarańczowy

/woda/

07/07

piątek

Czekolada - na mleku.

Chleb żytni, masło, pasta z rybna z serem kozim, pasta z cieciorka z oliwkami , szczypiorek, pomidor, kiełki

Marchewka do chrupania

Herbatka miętowa

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa ryżowa z jarzynami, - seler-natka pietruszki

Deser serowo-jogurtowy z owocami, płatki zbóż, orzech włoski                 Własna kompozycja

Łosoś ze wędzonym pomidorem, orzeszki pini, oliwka czarna, makaron durum

Miętowy napój z pomarańczą/woda/

10/07

poniedź

Kasza jaglana - na mleku.

Pieczywo kukurydziane z masłem, pasta ser biały z marchewką, jajo ,

Kalarepka i marchewka do chrupania

Herbatka z imbirem i cytryną

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa ogórkowa z jarzynami-seler-ziemniaczki, natka pietruszki

Degustacja owocowo-warzywna/ pomelo, kiwi, /kalarepka,burak,  marchewka- dip jogurtowo-koperkowy/

Naleśniki z serem , cynamonem i jogurtem greckim                               Cytroneta z limonki /woda/

11/07

wtorek

Ryż  na mleku

Chleb żytni ze słonecznikiem, masło, polędwica drobiowa, pasta z łososiem , z oliwkiami , jajo przepiórcze, sałata, nowalijki

Herbatka owocowa

Słupki buraka do chrupania

Herbatka zimowa

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa  z wiosenna z cieciorką - seler-  natka pietruszki

Własna kompozycja sałatki owocowej z ziarnami, orzech włoski, pestki dyni, słonecznika, amarantus, migdały

Łazanki z kiełbaską podwawelską i kapustą kiszoną młodą

Napój miętowo-cytrynowy/woda/

12/07

środa

Kawa na mleku

Pieczywo mieszane z masełkiem, ser biały z rzodkiewką i szczypiorkiem, pasta z cieciorki z ogórkiem małosolnym

Kalarepka i marchewka do chrupania

Herbatka imbirowa

Samodzielne wykonanie kanapek

Rosół   z jarzynami- seler/ z lanym ciastem  natka pietruszki

Musli z płatków owsianych i jęczmiennych z orzecem włoskim owocamijogurtem/malina,borówka am, winogron,kiwi,nektaryna/

Placki ziemniaczane/ jajo/z cukinią , jogurt grecki

 

Kompot goździki z jabłkiem/woda/

13/07

czwartek

Platki owsiane  na mleku.

Pieczywo mieszane z pastą jajeczną z avokado, rzodkiewka, szczypiorek

Marchewka i kalarepka do chrupania

Herbatka miętowa

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa ziemniaczana   z jarzynami/seler/

Jabłka , gruszka pieczona z bezą

Filet z indyka w sosie własnym, kasza  gryczana  , buraczki

z cebulką –oliwa z oliwek

 

Napój miodowo-cytrynowy/woda/

W jadłospisie pogrubioną czcionką oznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011     Jadłospis może ulec modyfikacji                                                                                


 

                        

 

 

    

 

  • WĄTRÓBKI DROBIOWE Z JABŁKAMI

Wątróbki drobiowe z jabłkami ( 4 PORCJE)
Składniki:

Wątróbki drobiowe z jabłkami - sposób przygotowania: Wątróbki oczyść z błonek i tłuszczu, bardzo dokładnie umyj i osusz. obtocz w mące. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, podziel na ósemki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, usmaż wątróbki. Gdy tylko się zetną, dodaj jabłka, posyp majerankiem, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem , aż jabłka będą miękkie.

  • ZUPA KREM Z DYNI

 


 Zupa  krem z dyni

Składniki (na 6 porcji)

  • 1 kg świeżej dyni,
  • 2 l bulionu warzywno-mięsnego,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina imbiru
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ziemniaki,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

1. Dynię obierz ze skóry, pozbądź się pestek i pokrój ją w kostkę. Następnie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.

2. W garnku rozgrzej masło, dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zeszklij. Następnie dodaj dynię i ziemniaki. Na koniec wlej do garnka bulion mięsno - warzywny i całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.

3. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie wlej śmietankę i zagotuj. Zupę podaną w półmiskach można posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 SMACZNEGO:)

  • CIASTO MARCHEWKOWE

NASZE DZIECI BARDZO LUBIA CIASTO MARCHEWKOWE.



Przepis:
6 jaj
1 szklanka cukru
250g. mąki
1 szklanka oleju
3 Łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki zmielonej  gałki muszkatałowej i cynamonu
5 utartych surowych marchewek
  HCałe jaja ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, przyprawy i marchewkę. Piec w temp./ 180 C ok 40 min.
SMACZNEGO