Przedszkole nr 102
we Wrocławiu

53-641 Wrocław

ul. Litomska 11

Tel: 71 798-67-49

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

                                                                       

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                Mamy  certyfikat "ZDROWA STOŁÓWKA"-  u nas dzieci jedzą smacznie i zdrowo

 

 

                     Jesień- zima  W PRZEDSZKOLNEJ KUCHNI P- 102                                                                                   Promocja  zdrowej  żywności                      W naszym przedszkoluUśmiech używamy takich produktówUśmiech:Cukier trzcinowy, sól morska-himalajska otręby, zioła / tymianek, rozmaryn, bazylia, kolendra, chili, carry, oregano, jałowiec/ nabiał 0 % tłuszczu, ziarna-/pestki słonecznika, dyni, migdały, sezam, żurawina itp., oliwa  z oliwek, soczewica, kasze np. jaglana/ nie zawiera glutenu, ryż brązowy / bogatszy w błonnik, ciecierzycę oraz makarony durum z ziaren  pszenicy, żytnie i owsiane pieczywo orkiszowe, wieloziarniste, graham itp., maki żytnie ,semolina, kukurydziane i gryczane, jaja ściółkowe kl Al., warzywa i owoce sezonowe/ brukselka, kalafior, kalarepki, marchew, seler, pietruszka, buraki , por, kapusty, mieszanki warzywne gotowane na parze w piecu konwekcyjnym, fasolki z ziaren i strąki, surówki są przygotowywane przez dzieci jako własna kompozycja z zestawu propozycji  np. buraczki z kalafiorem , papryką czerwoną , ogórkiem i cebulka  z jabłkiem lub bez.  Cukinia , bakłażan , szpinak wykorzystujemy do potraw jesienno zimowych dań . Zupa szpinakowo-szczawiowa z jajeczkiem jest chętnie zjadana przez dzieci. Owocowe i warzywne  degustacje też są propozycją do  poznania świata owoców i warzyw a w połączeniu z owocami suszonymi –rodzynki, śliwki, morele to doskonała alternatywa dla słodyczy.   Propagujemy przyprawy rozgrzewające np. z dodatkiem imbiru, kardamonu i miodu itp. Pieczemy jabłka- gruszki z miodem i cynamonem, ciasto marchewkowe , kasze jaglane z jabłkiem- desery są rozgrzewające i stosowne do tej pory roku. Zupy są treściwe z kasz/ pęczak, jaglana, kukurydziana oraz zupy kremy np. dynia z marchewka , porowa z papryką i pomidorem z grzankami grahama lub groszkowa , grochowa czy fasolowa. Ziemniaczki , warzywa/ buraki- brokuły i inne ,  kasze, ryż , makarony wieloziarniste  są gotowane na parze  w piecu konwekcyjnym.  Owoce mrożone jak truskawki, maliny, śliwki , wiśnie są wykorzystywane do kompotów tylko w zimie z umiarkowana ilością cukru oraz deserów mlecznych z jogurtem  bez mleka w proszku czy też do polew jogurtowo-serowo-owocowych. Kanapki śniadaniowe dziecko same komponuje z produktów podanych na własnym talerzyku z nowalijkami czy też owocami w połączeniu ziarenek słonecznika lub dyni lub dipami z jogurtów w połączeniu z koperkiem, natką, ogórkiem lub kiełkami . Zasady dekadowego jadłospisu zawierają 4 mięsne posiłki, 2 półmięsne, ryba /x2/ , jajo i 2 mączne  posiłki obiadowe. Mleko ograniczamy na rzecz zamienników-kefir, maślanka, desery jogurtowe bez mleka w proszku.

Jadłospis dekadowy za okres 25/10-08/11/2017r

*W zakładzie używane są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, które mogą dostać się do produktu gotowego w ilościach śladowych na skutek reakcji krzyżowych* mleko, sezam, ziarna zbóż zawierające gluten, seler, jaja, soję, rybę, gorczycę, kakao                                                                                                                                                           Uwaga! Alergeny są oznaczone liczbami zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia /UE/ nr 1169/2011- LISTA ALERGENÓW - tablica

 

dzień

Śniadanie g 8,30

Dziecko samodzielnie komponuje śniadanie na własnym talerzyku

alergeny

Zupa  g11,30

alergeny

II śniadanie

Własna kompozycja deseru

alergeny

II danie  g 14,00

alergeny

25/10

środa

Kawa zbożowa na mleku.

Chleb żytni, masło extra, pasta pietruszkowa, szynka  drobiowa, ser żółty, ser feta z rybą,  nowalijki, oliwka czarna, burak, marchew, kalarepka do chrupania

Herbatka z limonką

Mleko

Masło                              sery

ryba

 

Zupa pomidorowa z ryżem brązowym z jarzynami, jogurt, natka

Seler

jogurt

Jogurt grecki z owocami, pestki dyni, słonecznika, płatki zbóż, orzech włoski i migdały

Jogurt

Orzech włoski

Migdały-płatki

Jajeczne omlety, ziemniaczki z kalafiorem/puree/, marchewka z groszkiem

 

Sok pomarańczowy

Jajo

 

26/10

czwartek

Makaron literki  na mleku

Pieczywo żytnie, masło, pasta z soczewicy i parmezan, pasta marchwiowa z serkiem białym, wędlina drobiowa, nowalijki, jajo przepiórcze  z natką i koperkiem, kalarepka , burak słupki z dipem czosnkowym

Herbatka imbirowa z cytryną

Mleko

Jajo

Masło

Ser biały

Ser feta

Zupa  jarzynowa z fasolką szparagową, kalafior, kalarepka,

Jarzyny,

Jogurt,

natka

Seler

jogurt

Jabłko-gruszka pieczona – /z miodem/ chrupki kukurydziane

miód

 

Kotleciki drobiowe panierowane z płatkami zbożowymi, ziemniaczki pieczone, surówka z marchewki tartej z jabłkiem i ananasem

Woda z cytryna i limonką

Jajo

gluten

27/10

piątek

Płatki owsiane na mleku

Pieczywo żytnie z pestkami dyni, masło, kulki serowe z awokado, pasta z sera fety z rybą w pomidorach z natką pietruszki,oliwka, nowalijki

Marchewka, kalarepka słupki

Herbatka owocowa

Mleko

Masło

Ser biały

Ser feta

Zupa szpinakowa z jarzynami, jajem, jogurt

Seler

Jogurt

jajo

Jogurtowe placuszki z marchewką tartą pieczone w piecu konwekcyjnym

Gluten

Jajo

jogurt

Ryba dorsz pieczona w piecu komwekcyjnym , kasza kus kus , surówka z kapusty kiszonej z papryką św  , cebulką , kalafiorem  oliwa z oliwek     Napój imbirowo-cynamonowy

ryba

30/10

poniedziałek

Kawa zbożowa na mleku

Pieczywo ze słonecznikiem żytnie, masło, kabanos drobiowy, wędlina drobiowa, serek mozarrella z pomidorami i oliwą, oliwka , jajo z warzywami,  nowalijki

Herbatka z cytryną i imbirem

Mleko

Masło

Ser mozarrella

jajo

Zupa ziemniaczana z cieciorką i soczewicą czerwoną z jarzynami, natka pietruszki

seler

Degustacja warzywno-owocowa/śliwki, pomelo, gruszka, jabłko, burak, kalarepka, marchewka/

 

Łazanki z mąki durum  z kapusty kiszonej i słodkiej z mięsem i kiełbaską

 

Napój miętowy

Gluten

Jajo

 

31/10

wtorek

Kasza manna na mleku

Pieczywo żytnie z dynią, masło, wędlina drobiowa, ser feta, mozzarella z pomidorem , bazylia, nowalijki, jajko przepiórcze

Marchew, burak do chrupania

Mleko

Masło

Ser feta

Mozzarella

parmezan

Zupa kapuśniak z kiszonej  kapusty z pomidorem, natka pietruszki

seler

Jogurt grecki z cynamonem –owocami - miód

jogurt

Pierogi ruskie z serem – kolorowe/szpinak, burak/ z masełkiem, marchewka tarta z jabłkiem

 

Sok malina-jabłko

Gluten

Jajo

Ser biały

 

dzień

Śniadanie g 8,30

Dziecko samodzielnie komponuje śniadanie na własnym talerzyku

alergeny

Zupa  g11,30

alergeny

II śniadanie

Własna kompozycja deseru

alergeny

II danie  g 14,00

alergeny

02/11

czwartek

Płatki jęczmienne na mleku

Chleb żytni  ze słonecznikiem, masło, pasta z cieciorki z ogórkiem , ser biały z marchewka tartą, szynka drobiowa, jajo, oliwka, nowalijki, kalarepka, burak z dipem jogurtowym

Herbatka z limonką

Mleko

Gluten/jęczmień/

Masło

Ser biały

Jajo

jogurt

 

Zupa wiejska ziemniaczana z jarzynami, natka pietruszki

seler

Marchewka tarta                    z ananasem

Chrupki kukurydziane

 

 

Klopsiki  drobiowe , kasza kus kus , surówka z ogórka kiszonego z cebulka szalotką i oliwą z oliwek

Woda miętowa

jajo

jogurt

03/11

piątek

Czekolada do picia

Chleb żytni z masełkiem, dżem jagodowy, serek śmietankowy , pasta pietruszkowa z awokado, ser feta z makrelą w pomidorach, nowalijki

Marchewka i kalarepka do chrupania

Herbatka imbirowa

Mleko

gluten

Kakao

Ser biały

Ser feta

Ryba makrela

Barszcz biały-żur z kiełbaska białą i jajem , natka pietruszki

Seler

gluten

jaja

Jabłka gruszka  pieczone z cynamonem, kasza jaglana

 

Placki dyniowo-cukiniowe z ziemniakami , ser parmezan z jogurtem Napój cytrynowo-cynamonowy

Gluten

Jajo

Ser  parmezan

06/11

poniedź

Makaron durum na mleku

Pieczywo żytnie z pestkami dyni z masełkiem, pasta jajeczna z serem, szynka drobiowa, nowalijki, rzodkiew, marchew do chrupania

Herbatka z cytryną

Mleko

gluten

Masło

Jaja

Ser biały

 

Zupa krupnik z jarzynami, natka pietruszki

seler

Jogurt grecki z miodem z pestkami dyni, słonecznika, owoce granatu, winogron, gruszka, śliwka

jogurt

Rizotto z mięsem, jarzynami w sosie pomidorowym                Woda z miętą

Jogurt

seler

07/11

wtorek

Płatki jęczmienne na mleku

Pieczywo żytnie ze słonecznikiem , masło , ser żółty, wędlina drobiowa, jajo z pomidorem, nowalijki

Kalarepka do chrupania

Herbatka owocowa

Mleko

Gluten

Ser żółty

jajo

Zupa szczawiowa z jarzynami ,  jajem, natka pietruszki

Seler

jaja

ryż zapiekany          z jabłkiem  cynamonem

Marchewka i burak do chrupania

 

 

Makaron wieloziarnisty z serem , szpinakiem , oliwki, oliwa z oliwek , pestki dyni i słonecznika

Napój pomarańczowo-cynamonowy

Gluten

Ser  biały

08/11

środa

Kawa na mleku

Pieczywo żytnie z masełkiem, pasta rybna z serkiem feta, pasta z sera żółtego z jajem, wędlina drobiowa, oliwki, nowalijki, burak, kalarepka i marchew do chrupania

Herbatka miętowa

Mleko

gluten

Masło

Ser feta

Ryba

Ser żółty

Rosołek z jarzynami z lanym ciastem kukurydzianym, natka pietruszki

Seler

Jogurt

jaja

Degustacja owocowo-warzywna z ziarnami /orzech włoski, migdały/

 

 

Jogurt

Orzech włoski

Udko z kurczaka zagrodowego pieczone w piecu konwekcyjnym, ziemniaki z koperkiem, surówka z pory z kukurydzą, jogurt

Napój marchwiowo-cytrynowy

jogurt

 

JADŁOSPIS DEKADOWY

 

                                  JADŁOSPIS DEKADOWY OD 11.10.2017r- 24.10.2017r  P-102

DATA

ŚNIADANIE

godz.8.30

kanapkę śniadaniową dziecko same komponuje na własnym talerzyku

ZUPA z deserem

godz. 11.30

 

 

                                                                

II DANIE

godz.14.00

11/10

środa

Kawa na mleku

Chleb żytni/ mieszany /z masełkiem, pasta pietruszkowa, kiełbaska sucha krakowska, ser żółty – nowalijki, ogórek małosolny

Samodzielne wykonanie kanapki

Słupki kalarepki buraka do chrupania

Herbatka z cytryną i imbirem

Zupa dyniowo-marchwiowa   natka pietruszki/seler jogurt/

Degustacja owocowo-bakaliowa z pestkami dyni-kolba kukurydzy

 Jajo sadzone ze szczypiorkiem, ziemniaki   z koperkiem  ,  rzodkiew biała tarta z marchewką, sałata lodowa z dipem pesto z natki pietruszki

 

Woda z mietą

12/10

czwartek

Mleko czekoladowe

Chleb żytni z ziarnami z masełkiem, pasta  soczewicą czerwoną z serem kozim,pasta z marche-

wką  z kiełkami brokuła, wedlina, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, rzodkiew biała, oliwka czarna

Słupki marchewki i kalarepki do chrupania

Herbatka owocowa

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa krupnik                                                 z jarzynami, natka pietruszki/seler/

 

Deser jogurtowy z amarantusem, pestki  słonecznika, płatki migdałowe- owoce-miód własna kompozycja

Ryba  dorsz  pieczona w piecu konwekcyjnym , ziemniaczki z  cieciorką  koperkiem, kasza kus kus,, surówka z kapusty czerwonej i białej z marchewką tartą

 

Woda z mietą i imbirem

13/10

piątek

Płatki owsiane na mleku

Chleb graham z masełkiem

Serowe kuleczki z ziarnami-pestki dyni  słonecznika ,,orzech laskowy, awokado ,  koperek, ser  feta z rybą w pomidorach -nowalijki

Herbatka miętowa

Kalarepka słupki do chrupania

Zupa pomidorowa zmakaronem z jarzynami/seler/

Natka pietruszki, jogurt

Kasza jaglana z jabłkami, gruszką                      

Udko z kurczaka  , ziemniaczki   z kalafiorem koperkiem ,  kapusta pekińska z kukurydzą i porą

 

 

Napój cytrynowo- imbirowy

16/10

poniedź

Mleczko waniliowe

Chleb żytni ze śliwką  z masłem miodem

Herbatka imbirowa

Burak, marchewka, kalarepka słupki do chrupania

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupafasolowa – z jarzynami/ seler/ natka pietruszki

Degustacja warzywno-ziarenkowa

Kluski drożdżowe  /mąka pszenna-semolina, jajo/ z serkiem waniliowym , polewa dyniowo-marchewkowa,

Polewa malinowa

Napój mietowy

17/10

wtorek

Kasza manna na mleku

Chleb żytni /pestki dyni/ z masełkiem, wędlina drobiowa, sałata, ogórek św ,kiełki rzodkiewki

Herbatka owocowa

Słupki jabłka i gruszki do chrupania

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa szczawiowa św , natka pietruszki, /seler/jogurt

Kasza manna/pszenica orkisz/ z musem malinowym i czarną porzeczką

Gulasz węgierski z jarzynami-pora, cukinia, papryka, cebula szalotka. Placki ziemniaczane

Napój cytroneta z pomarańczą

18/10

środa

Kawa zbożowa

Chleb żytni/ pestka słonecznika/  pasta z soczewicy czerwonej z serem białym, szczypiorek, rzodkiewka

Słupki buraka, marchewki do chrupania

Herbatka z cytryną i imbirem

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa solferino z pomidorem, jogurt, natka pietruszki/ seler/

Sałatka warzywna – z jogurtem , oliwa z oliwek, oliwki itp

Własna kompozycja

Makaron pełnoziarnisty  z  polewą dyniowo -jogurtową  z  cynamonem

Woda mietowa  do picia

19/10

czwartek

Napój czekoladowy

Pieczywo wasa , masło, dżem truskawkowy, serek z marchewką, pasta pietruszkowa

Herbatka owocowa

 Samodzielne wykonanie kanapki

Kalarepka do chrupania

Rosół z makaronem   z jarzynami/seler/ kaszą jaglaną, natka pietryuszki

Placuszki jogurtowe z tarta marchewką

Gulasz drobiowy, kasza gryczana, buraczkii cebulką szalotka-oliwa z oliwek, sałata  lodowa z dipem

Napój imbirowo-cytrynowy

20/10

piątek

Makaron durum na mleku

Pieczywo żytnie , masło, pasta z sera białego , jajo, nowalijki: szczypior, pomidor, kiełki, rzodkiewka, sałata roszponka, rzodkiew biała

Herbatka miętowa

Pestki słonecznika i dyni do chrupania

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa kapuśniak z młodej kapusty z jarzynami /seler/, natka pietruszki, jogurt

Jabłka pieczone  w piecu konwekcyjnym z bezą i rodzynkami

Kluski śląskie/jaja/ z mięsem-soczewica-polane masełkiem klarowanym, rzodkiew biała tarta z marchewką z jogurtem

 

Woda do picia

23/10

poniedź

Płatki jęczmienne na mleku

Pieczywo żytnie, uśmiechnięte kanapki z marchewką tartą, rzodkiewką, keczup, sałata, ser żółty

Herbatka imbirowa

Kalarepka i marchewka do chrupania

Zupa ryżowa z jarzynami /seler/natka pietruszki, koperek/jogurt/                                 

Jogurt greckiz ziarenkami i owocami, płatkami migdała

Własna kompozycja

Bigos z kapusty młodej z kiełbaską drobiową, ziemniaczki młode z koperkiem

Napój miodowo-miętowy

24/10

wtorek

Kawa : pieczywo mieszane, masło,  rybna  pasta ,z  serem, jajo, nowalijki

Dip czosnkowo-ogórkowy z koperkiem

Herbatka owocowa

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa ogórkowa , natka pietruszki/seler/

Kasza manna/pszenica orkisz/ z musem malinowym

Pulpety indycze/jajo/  z  jarzynami-,papryką  , ziołami , kasza jęczmienna z cieciorką

Napój miętowy

 Czcionką podkreśloną zaznaczono posiłki z alergenami zg z rozporządzeniem 1169/2011  /podane też w wydruku jadłospisu intep4                                                                                                                                                   Jadłospis może ulec modyfikacji

 

 

JADŁOSPIS DEKADOWY OD 27.09.2015r- 10.10.2017r  P-102

DATA

ŚNIADANIE

godz.8.30

kanapkę śniadaniową dziecko same komponuje na własnym talerzyku

ZUPA z deserem

godz. 11.30

 

 

                                                                 

II DANIE

godz.14.00

27/09

środa

Kawa na mleku

Pieczywo żytnie z masełkiem, polędwica drobiowa, sery-kozi, , biały z rybą/pasta/nowalijki-oliwki

Słupki kalarepki i buraka do chrupania

Herbatka z cytryną

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa pomidorowa z ryżem, jarzynami/seler/, jogurt, natka pietruszki

Jogurt grecki z owocami-malina, borówka, gruszka, brzoskwinia  , pestki dyni, płatki zbóż                              

/własna kompozycja deseru/

 Jajo sadzone /papryka św, szczypiorek , ziemniaczki młode z koperkiem , mizeria/jogurt/ ,marchewka tarta z jabłkiem

Woda z cytryną

28/09

czwartek

Płatki owsiane na mleku

Chleb żytni z ziarnami , ser feta z rzodkiewką i szczypiorkiem, ser biały z marchewka tartą,   awokado- pasty, jajo przepiórcze, nowalijki, oliwka

Herbatka owocowa

Słupki  kalarepki do chrupania

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa  krupnik z jarzynami  / seler/, natka pietruszki

Jabłka i gruszki pieczone w piecu konwekcyjnym z cynamonem

Wafel bezcukrowy

 

 

Kotlet drobiowy  /jaja/, ziemniaczki z koperkiem, surówka z kapusty kiszona z jabłkiem, kalafior i papryka św

 

Woda z cytryną i imbirem

29/09

piątek

Kasza jaglana na mleku

Chleb z pestkami dyni z masełkiem pietruszkowym,, polędwica drobiowa, pasta z  oliwek, awokado z cieciorką,  pasta rybna, sałata, pomidor, kiełki rzodkiewki, ogórek sw, szczypiorek, burak i kalarepka z

  dipem          Herbatka miętowa

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa szczawiowa z jajem                                 z jarzynami,/seler/natka pietruszki

Pizza owocowa –arbuz z owocami

 

Naleśniki  z serem –jajo-mąka gluten, marchewka mini z syropem klonowym,  tarta rzodkiew biała z marchewką  i ogurtem  greckim

Napój - miętowy

02/10

poniedź

Kakao na mleku

Chleb z masełkiem , ser żółty, ser mozzarella z pomidorem i oliwą z oliwek, dżem jagodowy,awokado, nowalijki, oliwki

Herbatka imbirowa

Marchewka, kalarepka słupki do chrupania

Zupa koperkowa z jarzynami/ seler/, natka pietruszki, jogurt

Jogurt grecki z amarantusem , płatkami zbóż, owoce,  orzech włoski, miód

Bitki z indyka ,  kasza jęczmienna z soczewicą , ogórek małosolny z cebulką i marchewką tartą

Woda z cytryna i pomarańczą

03/10

wtorek

Płatki jęczmenne na mleku

Chleb wasa z wędliną drobiową , serem kozim , jajo, sałata, pomidor, szczypiorek

Słupki buraka do chrupania

Herbatka z cytryną

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa rybna z jarzynami/seler/, natka pietruszki

Degustacja warzywno-ziarenkowa/ kalafior, marchew mini, kalarepka,,rzodkiewka, ogórek św, dip jogurtowy

Makaron wieloziarnisty  z polewą serowo-jogurtowa z malinami

 

Napój -miętowy

04/10

środa

Kawa inka na mleku

Chleb żytni ze śliwką i żurawiną z masełkiem, pasta z cieciorki z sezamem , ogórek małosolny,pasta .ser  feta z tuńczykiem -nowalijki

Słupki buraka i marchewki do chrupania

Herbatka owocowa

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną, jarzynami-/seler/jogurt, natka pietruszki

Sałatka owocowa

Wafle bezcukrowe

Kalarepka do chrupania

/własna kompozycja/

Mielony kotlet  drobiowy /jajo/w, ziemniaki z koperkiem, marchewka mini, sałata lodowa z pomidorem i szczypiorkiem

Kompot marchewkowo- pomarańczowy-bez cukru

05/10

czwartek

Kasza manna  na mleku

Pieczywo żytnie i jaglane z masełkiem, degustacja serowa / ser kozi, ser feta, naturalny, mozarella – oliwa z iliwek z dipem jogurtowo-czosnkowym, szynka drobiowa

Herbatka z cytryną

Słupki jabłka i kalarepki do chrupania

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa ryżowa  z jarzynami, /seler/natka pietruszki

Jogurt grecki z płatkami zbożowymi, pestki słonecznika, migdały,owoce

/własna kompozycja/

 

Pizza/ mąka semolina/ z pomidorami , ser mozzarella , oregano

 

Napój marchwiowo limonkowy

06/10

piątek

Zacierka  na mleku

Chleb żytni  z masełkiem, miód, pasta z awokado z pomidorem i serem kozim, jajo, nowalijki, oliwka , kabanos drobiowy

 

Słupki buraka , kalarepki i rzodkwi do chrupania

Herbatka mietowa

Kapuśniak z  młodej kapusty z jarzynami, /seler/ natka pietruszki

Degustacja owocowa

½ kolba kukurydzy

Pulpety drobiowe z sosie pomidorowym. kasza  gryczana na sypko , sałatka szwedzka

Kompot imbirowy

09/10

poniedź

Płatki jęczmienne na mleku

Chleb żytni z czarnuszką z masełkiem, ser biały, pasta rybna, cieciorka z ogórkiem,  z marchewka tarta, pomidor, szczypiorek, szynka drobiowa

Herbatka owocowa

Zupa ziemniaczana z jarzynami/ seler/natka pietruszki

Deser marchewka tarta z jabłkiem

Wafel bezcukrowy

 

Kalarepka do chrupania

Kolorowe risotto z mięsem drobiowym z jarzynami, /seler/ ryż brązowy , zioła

 

Cytroneta

10/10

wtorek

Kawa na mleku

Pieczywo mieszane z masełkiem, wędlina drobiowa ,, sery, jajo, nowalijki, oliwka czarna, kiełki

Herbatka z cytryną i imbirem

Samodzielne wykonanie kanapki

Zupa szpinakowa z jajem jarzynami/seler/ natka pietruszki

Degustacja owocowa

I warzywna/kalarepka, marchewka, burak, kalafior,jabłko, śliwka, gruszka ,

 

Spaghetti z makaronem wieloziarnistym z łososiem, oliwa z oliwek, natka pietruszki, czosnek, oliwki,  ser tarty parmezan

Napój marchwiowy

                                                                                                                                            Jadłospis może ulec modyfikacji

W jadłospisie pogrubioną czcionką oznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011    

 

 

 

 

 

 

 

JADŁOSPIS DEKADOWY OD 13.09.2017r do 26.09.2017r  P-102

DATA

ŚNIADANIE

godz.8.30

kanapkę śniadaniową dziecko same komponuje na własnym talerzyku

ZUPA z deserem

godz. 11.30

 

 

                                                                

II DANIE

godz.14.00

13/09

środa

Kawa  na mleku

Pieczywo mieszane z masełkiem, wędlina drobiowa pasta rybna z feta, ser kozi, ser żółty

Nowalijki , oliwka Słupki buraka,                             kalarepki, marchewki  do gryzienia

Herbatka owocowa

Zupa pomidorowa z makaronem /seler/i z ryżem, natka pietruszki

Kukurydza kolba

Owoce-arbuz, brzoskwinia, jabłko, śliwka

Kotlety z jaja ze szczypiorkiem , ziemniaczki z koperkiem, marchewka mini

mizeria

Napój miętowo-cytrynowy z miodem

14/09

czwartek

Płatki owsiane na mleku

Pieczywo mieszane, ser  kozi, nowalijki , jajo, oliwki, dip czonk- jog-,pasta , pasta z ziaren słonecz

Herbatka z cytryną i cynamonem

Burak i marchewka do chrupamia

Zupa dyniowa z imbirem  z jarzynami/ seler/jajem, natka pietruszki, jogurt

Placuszki jogurtowo-marchwiowe/jajo, mąka emolina/

Pulpety drobiowe z cukinia –ziola, kasza gryczana, surowka z kapusty kiszonej z jabłkiem, kalafiorem i marchewką

Napoj cytrynowy

15/09

piatek

Czekolada  na mleku

Chleb żytni z masełkiem, pasta z jaj z serem kozim, awokado,wędlina

Nowalijki, oliwka czarna

Słupki kalarepki i marchewki do chrupania

Herbatka miętowa

Zupa kapuśniak                     / seler/ z kaszą jaglaną

Degustacja owocowo-ziarenkowa z pestkami dyni i słonecznika-samodzielne wykonanie deseru

 Pierogi leniwe  /jajo, mąka orkiszowa-semolina, marchew tarta z jabłkiem

 

Napój miodowo-limonkowy

18/09

poniedź

Płatki jęczmienne  na mleku

Chleb słonecznikowy, pasta z sera białego z cieciorką, pomidor, ser kozi, szczypiorek

Słupki buraka do chrupania

Herbatka imbirowa

 

Zupa porowa z jarzynami,/seler/ jogurt, natka pietruszki

Jogurt grecki                      z malinami – orzech włoski, daktyle, migdały

do chrupania-samodzielne wykonanie deseru

Rizotto z mięsem , ryżem brązowym z jarzynami /seler/w sosie pomidorowym

 

Napój cytrynowo-pomarańczowy z miętą

 

19/09

wtorek

Kakao na mleku

Pieczywo wieloziarniste z masełkiem, pasta z jaj z serem bialym,kiełki  lucerny i rzodkiewka

Kalarepka i marchewka  chrupania, pasta pietruszkowa-avokado-zioła

Herbatka z cytryną

Zupa szpinakowa  z jarzynami, jajem /seler/papryką i pieczarką, natka pietruszki

Degustacja owocowa

 

Karczek  w sosie,  kasza jęczmienna, ogórek kiszony z cebulka, surówka wiosenna z kapustą  pekińską z nowalijkami

 

Napój miętowy

20/09

środa

Zacierka  na mleku.

Uśmiechnięte kanapki z marchewka tartą, ser żółty, sałata, rzodkiewka i keczup, pasta z ciecierzycy

Słupki buraka do chrupania

Herbatka miętowa

Zupa pomidorowa z ryżem /seler/natka pietruszki

Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem

 

Placki ziemniaczane z cukinią –polewa jogurtowa- surówka z selera z pomarańczą i jogurtem

Napój limonka z cynamonem

21/09

czwartek

Kawa inka na mleku.

Pieczywo mieszane, pasta  z serem białym rybą , pasta z zielonego groszku, szczypiorek, papryka św

Herbatka lipowa

Zupa ziemniaczana wiejska ,/seler/natka pietruszki

Degustacja warzywno-ziarenkowa

Kotlet mielony  /jajo/-pieczone w piecu konwekcyjnym, ziemniaczki z koperkiem, surówka z kapusty młodej z marchewką

Makaron papardele z polewą jogurtowo-truskawkową

Cytroneta z miodem

22/09

piątek

Płatki owsiane na mleku

Pieczywo żytnie z masełkiem, jajo krojone,  pasta z ziaren słonecznika kiełki rzodkiewki , pomidor

Kalarepka do chrupania

Herbatka imbirowa

Zupa brokułowa z jarzynami, / seler/natka pietruszki, jogurt

Sałatka jarzynowa –wlasna kompozycja

 

Makaron papardele z polewą jogurtowo-truskawkową

 

Napoj miętowy

25/09

poniedź

Kawa na mleku

Chleb żytni ,pasta z cieciorki z czosnkiem z pomidorem, nowalijki

Słupki jabłka i kalarepki do chrupania

Herbatka owocowa

Rosół z lanym ciastem/ jajo-maka kukurydziana/ z jarzynami, natka pietruszki/seler/

Deser serowo-jogurtowy z owocami i pestkami dyni- samodzielne wykonanie deseru

 

Ryba dorsz –pieczona w piecukonwekcyjnym, ziemniaczki z koperkiem, surówka z białej kapusty z marchewka i seler naciowy z jogurtem greckim

 

Napój miodowy

26/09

wtorek

Stół szwedzki;

Różne rodzaje pieczywa z masełkiem, wędlina, sery, nowalijki, jajo, dip jogurtowo-koperkowy

Herbatka miętowa

Krupnik z jarzynami /seler natka pietruszki

Placuszki jogurtowo-marchewkowe

Spagetti z makaronem wieloziarnistym z łososiem oliwa z oliwek, pesto z natki pietruszki ,ser

Parmezan, pestki dyni ,słonecznika                            

Cytroneta z pomarańczą

                                                                                                                                            

 

 

 

Jadłospis może ulec modyfikacji

W jadłospisie pogrubiona czcionką oznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        

    

ZUPA KREM Z DYNI


 Zupa  krem z dyni

Składniki (na 6 porcji)

  • 1 kg świeżej dyni,
  • 2 l bulionu warzywno-mięsnego,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina imbiru
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ziemniaki,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz i...

Czytaj więcej o: ZUPA KREM Z DYNI

CIASTO MARCHEWKOWE

NASZE DZIECI BARDZO LUBIA CIASTO MARCHEWKOWE.



Przepis:
6 jaj
1 szklanka cukru
250g. mąki
1 szklanka oleju
3 Łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki zmielonej  gałki muszkatałowej i cynamonu
5 utartych surowych marchewek
  HCałe jaja ubić z cukrem, dodać mąkę,...

Czytaj więcej o: CIASTO MARCHEWKOWE
NA GÓRĘ