Statystyki

  • Odwiedziło nas: 110471 osób
  • Do końca roku: 102 dni
  • Do wakacji: 275 dni

Kalendarium

Środa, 2017-09-20

Imieniny:

Eustachego, Faustyny

Jesteś tu: » Strona główna » Jadłospis

 

 

 

 

 

 













 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Wiosna-lato  W PRZEDSZKOLNEJ KUCHNI P-102

Promocja zdrowej żywności.

                 W naszym przedszkolu używamy takich produktów:      Uśmiech    sól morska, otręby, zioła / tymianek, rozmaryn, bazylia, kolendra, chili, carry, oregano, jałowiec/ nabiał 0 % tłuszczu, ziarna-/pestki słonecznika, dyni, migdały, orzech włoski, sezam itp., oliwa  z oliwek, soczewica, kasze np. jaglana/ nie zawiera glutenu, ryż brązowy / bogatszy w błonnik, ciecierzycę oraz makarony durum z ziaren  pszenicy,kukurydziane,  pieczywo orkiszowe, wieloziarniste, graham itp., maki żytnie, kukurydziane i gryczane, jaja ściółkowe kl Al.jaja przepiórcze, warzywa i owoce sezonowe/ marchewka, kalarepka, seler, pietruszka, buraki, kapusty, sałata , por ,pomidory , dynia, kalafior i inne wszelkie mieszanki warzywne gotowane na parze z wykorzystaniem pieca konwekcyjnego- surówki są Uśmiechprzygotowywane przez dzieci jako własna kompozycja z zestawu propozycji a  normą jest podawanie dzieciom zestawu surówek w dwóch wersjach na surowo oraz gotowane na parze.. Własną kompozycją deserów dzieci są zachwycone – z owoców i dodatków typu jogurty  kasza jaglana lub ryż brązowy w połączeniu z amarantusem lub ziarnami  komponują własny deser , który chętnie zjadają. Propagujemy degustacje owocowo-warzywne w połączeniu z ziarenkowym urozmaiceniem tych posiłków mając nadzieję, że przyzwyczajenie do jedzenia warzyw spowoduje, że będą je propagować w dalszym wieku szkolnym.  Do śniadania dodatkiem są wszelkie nowalijki- kiełki, rzodkiewka, szczypior i  oliwki oraz warzywa z dipem , słupki warzyw do chrupania są codziennościa w naszym przedszkolu.Proponujemy śniadanie w formie stołu szwedzkiego- podajemy pieczywo różne - mieszane , sery białe, pleśniowe, feta, żółte,kozie,Uśmiech pasztety własnego wyrobu i drobiowe, wędlina drobiowa , nowalijki oraz dodatki typu pestki  słonecznika, dyni, oliwki zielone i czarne. Propagujemy mleko z zawartością tłuszczu 1,5%-zupy mleczne z dodatkiem zbożowych płatków  , masło extra  i wysokiej jakości sery/ białe, pleśniowe, kozie/. Woda źródlana jest dostępna na każdej grupie przedszkolnej. Propagujemy mięso drobiowe/np. indycze /chude wędliny/ np. polędwica drobiowa, szynka drobiowa/ , wołowina i chuda wieprzowina, ryby morskie /morszczuk, dorsz ,  łosoś / też wędzony na gorąco- jako dodatek do past.  W codziennej diecie uwzględniamy produkty zbożowe i ziemniaki, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, mięso, wędliny, ryby i jaja, nasiona strączkowe i orzechy ,napoje są niesłodzone - Uśmiechwydajemy wodę z mięta św i cytryną, wodę z pomarańczą lub tartą marchewką z limonką

    

JADŁOSPIS DEKADOWY

 

 

 

 

 

 

JADŁOSPIS DEKADOWY OD 28.07.2016r- 12.09.2017r  P-102

DATA

ŚNIADANIE

godz.8.30

ZUPA z deserem

godz. 11.30                                                      

II DANIE

godz.14.00

28/07

piątek

Kakao na mlekuPieczywo wieloziarniste z masełkiem, dżem jagodowy , szynka ,sery - feta, biały z cebulką i jogurtem, wedlina drobiowa  nowalijki-samodzielne robienie kanapki.

Słupki kalarepki, marchewki do chrupania

Herbatka imbirowa

 

Rosół z  jarzynami, makaronem seler-natka pietruszki

Kasza manna z truskawkami

Wafle bezcukrowe

  Jajo sadzone na sałacie szczypiorek  papryką -ziemniaczki z koperkiem, marchewka  mini, ogórek małosolny                  

 

Woda z cytryną i  pomarańczą

31/07

poniedź

Kawa  na mleku

Chleb żytni –gluten-, wędlina drobiowa ,pasta z awokado z serkiem białym, pasta jajeczna z oliwką, ser kozi i żółty ,nowalijki-samodzielne robienie kanapki

Marchewka słupki do chrupania

Herbatka owocowa

 

Zupa pomidorowa                     z jarzynami/seler jajo/ natka pietruszki, jogurt

Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem                 

 

Kotlet mielony , ziemniaczki z koperkiem, mizeria                             

 

Napój miętowy

01/09

piątek

Kasza manna  na mleku

Pieczywo mieszane-gluten-  wędlina drobiowa ,jajo, pasta z cieciorki z oliwkami, serek  śmietankowy z czosnkiem, nowalijki, dip jogurtowo-ogórkowy z koperkiem-samodzielne robienie kanapki

Herbatka z cytryną

Słupki buraka  do  chrupania

Zupa  jarzynowa ze św pomidorami , fasolką szparagową                       z jarzynami-seler-natka pietruszki

Degustacja warzywna-kalarepka, kukurydza kolba marchewka, młoda, wafel bezcukrowy

Makaron wieloziarnisty z polewą serowo-jogurtową z truskawkami

 

Napój cytrynowy ze św miętą

04/09

poniedź

Ryż na mleku

Pieczywo żytnie , pasta rybna- łosoś     z  serem feta , jajo przepiórcze ,miód,  polędwica drobiowa .nowalijki-własna kompozycja kanapki

Słupki marchewki do chrupania

Herbatka z cynamonem

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z  jarzynami,                               / seler/natka

Kisiel z  jagodą –jogurt grecki

Chrupki kukurydziane

Pulpety drobiowe  w sosie , kasza jęczmienna  z cieciorką , surówka z buraczka z kalafiorem, jabłkiem , sałata z dipem oliwa z oliwek

 

Napój marchwiowy z pomarańczą

05/09

wtorek

Mleczko  waniliowo-kakaowe

Pieczywo wieloziarniste z masełkiem, dżem jagodowy, pasta z sera białego z marchewką, pasta pietruszkowa, kabanos drobiowy  ,nowalijki - samodzielne wykonanie kanapek

Słupki kalarepki do chrupania

 

Herbatka z cytryną i imbirem

Zupa koperkowa  z jarzynami /eler/- natka pietruszki

Deser  serowo-jogurtowy z miodem, ziarnami zbóż, orzech włoski, migdały-płatki

własna kompozycja

Placki ziemniaczane /  jajo/ gluten z cukinią z polewą jogurtową

 

Napój cytrynowo-miodowy

 

06/09

środa

Zacierka /jaja/ maka orkiszowa/na mleku.

Chleb żytni z pestką dyni, masło, pasta z jajeczna z avokado pasta  sera białego z marchewką, szynka drobiowa, szczypiorek, pomidor, kiełki-samodzielne robienie kanapki

Marchewka do chrupania

Herbatka miętowa

Zupa szczawiowa z jajem  , jarzynami-seler-jogurt, natka pietruszki

Jogurt grecki z miodem- ziarenka dyni i słonecznika,  

amarantus, mięta św

własna kompozycja

 

 

Filet indyczy w sosie z kaszą gryczaną, buraczki z jabłkiem i kapustą kiszoną

I kalafiorem

 

Woda z miętą

 

07/09

czwartek

Płatki jeczmienne na mleku

Pieczywo żytnie  ze słonecznikiem z masłem, pasta z cieciorki z ogórkiem kiszonym, szczypiorek, pasta rybna z makreli z cebulka, ser kozi, kabanos drobiowy tarczyński -nowalijki samodzielne robienie kanapki

Marchewka, kalarepka słupki

Herbatka z imbirem

Zupa groszkowa   z jarzynami- seler, jogurt, natka pietruszki

Sałatka owocowa-ze zbożowymi płatkami, pestki dyni , słonecznika                  własna kompozycja

 

Pierogi leniwe z mąka orkiszową/mleko, jajko,pszenica, orkisz/ z twarogiem , surówka z pory z kukurydzą i jogurtem

 

 

Napój miętowo-pomarańczowy

08/09

piątek

Czekolada na mleku

Chleb żytni ze słonecznikiem, masło, polędwica drobiowa, ser kozi, jajo ,dżem jagodowy niskosłodzony oliwki, sałata, nowalijki-samodzielne robienie kanapki

Herbatka owocowa

Słupki kalrepki  do chrupania

 

Zupa rosołek z makaronem ,natka [pietruszki                  z  jarzynami/seler/ jogurt

Kefir z malinami , wafel bezcukrowy

Udko z kurczaka pieczone wpiecu konwekcyjnym, ziemniaczki z koperkiem, surówka wiosenna z jogurtem                                               

 

Napój pomarańczowy z wodą

 

 

11/09

poniedź

Kawa na mleku

Pieczywo żytnie z ziarnami z masełkiem, kulki  z serem białym i awokado z oliwką ,  ser żółty, jajo z rzodkiewką i szczypiorkiem, sałata-

Burak i marchewka do chrupania

Herbatka owocowa

Barszcz czerwony z  jarzynami/ seler/natka pietruszki

Deser jogurtowy z płatkami zbożowymi, owocamimiód kompozycja własna

 

Ryba pieczona w piecu konwekcyjnym  ,ziemniaczki z koperkiem, surówka z kapusty czerwonej z cebulka i jabłkiem

 

Napój cytrynowy

12/09

wtorek

Kasza orkisz na mleku

Pieczywo mieszane z pastą jajeczną z  serem feta polędwica drobiowa,, rzodkiewka, szczypiorek- samodzielne robienie kanapki

Marchewka i kalarepka do chrupania

Herbatka cynamonowa

Zupa porowa z jarzynami                / seler / jogurt, natka pietruszki

Degustacja warzywno-owocowa

Kluski śląskie /jajo/z mięsem i soczewicą czerwoną z masełkiem, marchewka tarta z ananasem, ogórek małosolny

 

Napój miętowy

W jadłospisie pogrubioną czcionką oznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011     Jadłospis może ulec modyfikacji                                                                               

 

 

 

 

 

 

JADŁOSPIS DEKADOWY OD 13.09.2017r do 26.09.2017r  P-102

DATA

ŚNIADANIE

godz.8.30

kanapkę śniadaniową dziecko same komponuje na własnym talerzyku

ZUPA z deserem

godz. 11.30

 

 

                                                                

II DANIE

godz.14.00

13/09

środa

Kawa  na mleku

Pieczywo mieszane z masełkiem, wędlina drobiowa pasta rybna z feta, ser kozi, ser żółty

Nowalijki , oliwka Słupki buraka,                             kalarepki, marchewki  do gryzienia

Herbatka owocowa

Zupa pomidorowa z makaronem /seler/i z ryżem, natka pietruszki

Kukurydza kolba

Owoce-arbuz, brzoskwinia, jabłko, śliwka

Kotlety z jaja ze szczypiorkiem , ziemniaczki z koperkiem, marchewka mini

mizeria

Napój miętowo-cytrynowy z miodem

14/09

czwartek

Płatki owsiane na mleku

Pieczywo mieszane, ser  kozi, nowalijki , jajo, oliwki, dip czonk- jog-,pasta , pasta z ziaren słonecz

Herbatka z cytryną i cynamonem

Burak i marchewka do chrupamia

Zupa dyniowa z imbirem  z jarzynami/ seler/jajem, natka pietruszki, jogurt

Placuszki jogurtowo-marchwiowe/jajo, mąka emolina/

Pulpety drobiowe z cukinia –ziola, kasza gryczana, surowka z kapusty kiszonej z jabłkiem, kalafiorem i marchewką

Napoj cytrynowy

15/09

piatek

Czekolada  na mleku

Chleb żytni z masełkiem, pasta z jaj z serem kozim, awokado,wędlina

Nowalijki, oliwka czarna

Słupki kalarepki i marchewki do chrupania

Herbatka miętowa

Zupa kapuśniak                     / seler/ z kaszą jaglaną

Degustacja owocowo-ziarenkowa z pestkami dyni i słonecznika-samodzielne wykonanie deseru

 Pierogi leniwe  /jajo, mąka orkiszowa-semolina, marchew tarta z jabłkiem

 

Napój miodowo-limonkowy

18/09

poniedź

Płatki jęczmienne  na mleku

Chleb słonecznikowy, pasta z sera białego z cieciorką, pomidor, ser kozi, szczypiorek

Słupki buraka do chrupania

Herbatka imbirowa

 

Zupa porowa z jarzynami,/seler/ jogurt, natka pietruszki

Jogurt grecki                      z malinami – orzech włoski, daktyle, migdały

do chrupania-samodzielne wykonanie deseru

Rizotto z mięsem , ryżem brązowym z jarzynami /seler/w sosie pomidorowym

 

Napój cytrynowo-pomarańczowy z miętą

 

19/09

wtorek

Kakao na mleku

Pieczywo wieloziarniste z masełkiem, pasta z jaj z serem bialym,kiełki  lucerny i rzodkiewka

Kalarepka i marchewka  chrupania, pasta pietruszkowa-avokado-zioła

Herbatka z cytryną

Zupa szpinakowa  z jarzynami, jajem /seler/papryką i pieczarką, natka pietruszki

Degustacja owocowa

 

Karczek  w sosie,  kasza jęczmienna, ogórek kiszony z cebulka, surówka wiosenna z kapustą  pekińską z nowalijkami

 

Napój miętowy

20/09

środa

Zacierka  na mleku.

Uśmiechnięte kanapki z marchewka tartą, ser żółty, sałata, rzodkiewka i keczup, pasta z ciecierzycy

Słupki buraka do chrupania

Herbatka miętowa

Zupa pomidorowa z ryżem /seler/natka pietruszki

Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem

 

Placki ziemniaczane z cukinią –polewa jogurtowa- surówka z selera z pomarańczą i jogurtem

Napój limonka z cynamonem

21/09

czwartek

Kawa inka na mleku.

Pieczywo mieszane, pasta  z serem białym rybą , pasta z zielonego groszku, szczypiorek, papryka św

Herbatka lipowa

Zupa ziemniaczana wiejska ,/seler/natka pietruszki

Degustacja warzywno-ziarenkowa

Kotlet mielony  /jajo/-pieczone w piecu konwekcyjnym, ziemniaczki z koperkiem, surówka z kapusty młodej z marchewką

Makaron papardele z polewą jogurtowo-truskawkową

Cytroneta z miodem

 

22/09

piątek

Płatki owsiane na mleku

Pieczywo żytnie z masełkiem, jajo krojone,  pasta z ziaren słonecznika kiełki rzodkiewki , pomidor

Kalarepka do chrupania

Herbatka imbirowa

Zupa brokułowa z jarzynami, / seler/natka pietruszki, jogurt

Sałatka jarzynowa –wlasna kompozycja

 

Makaron papardele z polewą jogurtowo-truskawkową

 

Napoj miętowy

25/09

poniedź

Kawa na mleku

Chleb żytni ,pasta z cieciorki z czosnkiem z pomidorem, nowalijki

Słupki jabłka i kalarepki do chrupania

Herbatka owocowa

Rosół z lanym ciastem/ jajo-maka kukurydziana/ z jarzynami, natka pietruszki/seler/

Deser serowo-jogurtowy z owocami i pestkami dyni- samodzielne wykonanie deseru

 

Ryba dorsz –pieczona w piecu konwekcyjnym, ziemniaczki z koperkiem, surówka z białej kapusty z marchewka i seler naciowy z jogurtem greckim

 

Napój miodowy

26/09

wtorek

Stół szwedzki;

Różne rodzaje pieczywa z masełkiem, wędlina, sery, nowalijki, jajo, dip jogurtowo-koperkowy

Herbatka miętowa

Krupnik z jarzynami /seler natka pietruszki

Placuszki jogurtowo-marchewkowe

Spagetti z makaronem wieloziarnistym z łososiem oliwa z oliwek, pesto z natki pietruszki ,ser

Parmezan, pestki dyni ,słonecznika                            

Cytroneta z pomarańczą

                                                                                                                                            

 

 

 

Jadłospis może ulec modyfikacji

W jadłospisie pogrubiona czcionką oznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

                        

 

 

    

 

  • WĄTRÓBKI DROBIOWE Z JABŁKAMI

Wątróbki drobiowe z jabłkami ( 4 PORCJE)
Składniki:

Wątróbki drobiowe z jabłkami - sposób przygotowania: Wątróbki oczyść z błonek i tłuszczu, bardzo dokładnie umyj i osusz. obtocz w mące. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, podziel na ósemki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, usmaż wątróbki. Gdy tylko się zetną, dodaj jabłka, posyp majerankiem, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem , aż jabłka będą miękkie.

  • ZUPA KREM Z DYNI

 


 Zupa  krem z dyni

Składniki (na 6 porcji)

  • 1 kg świeżej dyni,
  • 2 l bulionu warzywno-mięsnego,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina imbiru
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ziemniaki,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

1. Dynię obierz ze skóry, pozbądź się pestek i pokrój ją w kostkę. Następnie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.

2. W garnku rozgrzej masło, dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zeszklij. Następnie dodaj dynię i ziemniaki. Na koniec wlej do garnka bulion mięsno - warzywny i całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.

3. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie wlej śmietankę i zagotuj. Zupę podaną w półmiskach można posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 SMACZNEGO:)

  • CIASTO MARCHEWKOWE

NASZE DZIECI BARDZO LUBIA CIASTO MARCHEWKOWE.



Przepis:
6 jaj
1 szklanka cukru
250g. mąki
1 szklanka oleju
3 Łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki zmielonej  gałki muszkatałowej i cynamonu
5 utartych surowych marchewek
  HCałe jaja ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, przyprawy i marchewkę. Piec w temp./ 180 C ok 40 min.
SMACZNEGO