Przedszkole nr 102
we Wrocławiu

53-641 Wrocław

ul. Litomska 11

Tel: 71 798-67-49

sekretariat.p102@wroclawskaedukacja.pl
Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

                                                                       

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                Mamy  certyfikat "ZDROWA STOŁÓWKA"-  u nas dzieci jedzą smacznie i zdrowo

 

 

                    

*W zakładzie używane są substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, które mogą dostać się do produktu gotowego w ilościach śladowych na skutek reakcji krzyżowych* mleko, sezam, ziarna zbóż zawierające gluten, seler, jaja, soję, rybę, gorczycę, kakao                                                                                                                                                           Uwaga! Alergeny są oznaczone liczbami zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia /UE/ nr 1169/2011- LISTA ALERGENÓW - tablica

 

 

     

JADŁOSPIS DEKADOWY OD 04.04.2018r- 17.04.2018r  P-102

 

DATA

ŚNIADANIE

godz.8.30

ZUPA z deserem

godz. 11.30                                                      

II DANIE

godz.14.00

04/04

środa

Makaron /gluten/na mlekuPieczywo żytnie z masełkiem, dżem jagodowy , humus z cieciorki z oliwkami, łosoś wędzony, szynka ,sery - feta, biały, grecki ,mozzarella z pomidorem i oliwą z oliwek wedlina drobiowa  nowalijki-samodzielne robienie kanapki.

Słupki kalarepki, marchewki do chrupania

Herbatka imbirowa

 

Zupa pomidorowa z ryżem jarzynami/ seler/, fasolką, natka pietruszki, jogurt

Kasza jaglana z jabłkiem, gruszką i cynamonem

  Kotlet mieliony /jaja /  ziemniaczki z koperkiem, surówka z młodej kapusty z koperkiem i jogurtem

 

Mięta z cytryną

05/04

czwartek

Kasza manna   na mleku

Chleb żytni –gluten-, wędlina drobiowa ,pasta z awokado z serkiem białym, pasta  jajeczna z oliwką, ser kozi i żółty ,nowalijki-samodzielne robienie kanapki

Marchewka słupki do chrupania

Herbatka owocowa

 

Zupa kalafiorowa z jarzynami/ seler/ natka pietruszki

Deser serowo-jogurtowy z owocami, orzech włoski, nerkowca, pestki dyni i słonecznika

  Jajo sadzonena sałacie,-ziemniaczki z koperkiem, mizeria ze śmietaną

 

Napój limonka z imbirem          

 

 

06/04

piątek

Kawa inka   na mleku

Pieczywo mieszane-gluten-  wędlina drobiowa ,jajo, pasta z cieciorki z oliwkami, serek  śmietankowy z czosnkiem, nowalijki, dip jogurtowo-ogórkowy z koperkiem-samodzielne robienie kanapki

Herbatka z cytryną

Słupki buraka  do  chrupania

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty            z  jarzynami, makaronem                           / seler /natka pietruszki

Degustacja warzywna-kalarepka, marchewka, kalafior św, papryka św, ogórek św- dip jogurtowy z koperkiem , czosnkiem

Makaron wieloziarnisty z polewą serowo-jogurtowo-truskawkową

, polewa dyniowa

 

Napój pomarańcza z miętą

09/04

poniedź

Ryż na mleku

Pieczywo żytnie , pasta rybna- łosoś  z  serem feta , jajo przepiórcze ,miód,  polędwica drobiowa .nowalijki-własna kompozycja kanapki

Słupki marchewki do chrupania

Herbatka z cynamonem

Zupa cieciorka  z soczewicą , jarzynami /seler/- natka pietruszki

Kisiel z czarną porzeczką – jogurt grecki

Chrupki kukurydziane

Ryba pieczona w piecu konwekcyjnym z ziołami, ziemniaczki z koperkiem, brokuły, marchewka, fasolka szparagowa

Woda z miętą

10/04

wtorek

Mleczko  waniliowo-kakaowe

Pieczywo wieloziarniste z masełkiem, dżem jagodowy, pasta z sera białego z marchewką, pasta pietruszkowa, kabanos drobiowy  ,nowalijki - samodzielne wykonanie kanapek

Słupki kalarepki do chrupania

 

Herbatka z cytryną i imbirem

Zupa ogórkowa             z jarzynami/ seler/ natka pietruszki

Kasza jaglana z jabłkiem ,cynamonem  

,migdałami              

 

Placki ziemniaczane /  jajo/ gluten z cukinią z polewą jogurtową – gulasz węgierski z jarzynami

 

Napój cytrynowo-miodowy

 

11/04

środa

Zacierka /jaja/ maka orkiszowa/na mleku.

Chleb żytni z pestką dyni, masło, pasta z jajeczna z avokado pasta  sera białego z marchewką, szynka drobiowa, szczypiorek, pomidor, kiełki-samodzielne robienie kanapki

Marchewka do chrupania

Herbatka miętowa

Zupa-szpinakowa  z jajem  , jarzynami-seler-jogurt, natka pietruszki

Jogurt grecki z miodem- ziarenka dyni i słonecznika, 

amarantus, mięta św

własna kompozycja

 

 

Pulpety drobiowe / jaja/ w sosie z kaszą gryczaną, buraczki z jabłkiem i kapustą kiszoną

I kalafiorem

 

Woda z miętą

 

12/04

czwartek

Płatki jeczmienne na mleku

Pieczywo żytnie  ze słonecznikiemz masłem, pasta z cieciorki z ogórkiem kiszonym, szczypiorek, pasta rybna z makreli z cebulka, ser kozi, kabanos drobiowy tarczyński -nowalijki samodzielne robienie kanapki

Marchewka, kalarepka słupki

Herbatka z imbirem

Barszcz czerwony z fasolką                            z jarzynami/seler/ natka pietruszki

Sałatka owocowa-ze zbożowymi płatkami, pestki dyni , słonecznika                  własna kompozycja

 

Pierogi leniwe z mąka orkiszową/mleko, jajko,pszenica, orkisz/ z twarogiem , surówka z pory z kukurydzą i jogurtem

 

 

Sok pomarańcza-jabłko

13/04

piątek

Czekolada na mleku

Chleb żytni ze słonecznikiem, masło, polędwica drobiowa, ser kozi, jajo ,dżem jagodowy niskosłodzony oliwki, sałata, nowalijki-samodzielne robienie kanapki

Herbatka owocowa

Słupki kalrepki  do chrupania

 

Zupa ziemniaczana   z jarzynami- seler, jogurt, natka pietruszki

Kefir z bananem malinami , wafel bezcukrowy

Goląbki z z mięsem ryżem  brązowym w sosie pomidorowym

 

Napój pomarańczowy z wodą

 

 

16/04

poniedź

Kawa na mleku

Pieczywo żytnie z ziarnami z masełkiem, kulki  z serem białym i, awokado z oliwką ,  ser żółty, jajo z rzodkiewką i szczypiorkiem, sałata-

Burak i marchewka do chrupania

Herbatka owocowa

Zupa szczawiowa z ryżem jarzynami/ seler/ natka pietruszki

Deser jogurtowy z płatkami zbożowymi, owocamikandyzowanymi, orzech nerkowca kompozycja własna

 

Ryba pieczona w piecu konwekcyjnym  ,kasza jaglana , surówka z kapusty pekińskiej z marchewką   i jabłkiem

 

Napój cytrynowy

17/04

wtorek

Kasza orkisz na mleku

Pieczywo mieszane z pastą jajeczną serem zółtym, polędwica drobiowa,, rzodkiewka, szczypiorek- samodzielne robienie kanapki

Marchewka i kalarepka do chrupania

Herbatka cynamonowa

Zupa porowa z jarzynami                / seler / jogurt, natka pietruszki

Deser serowo-jogurtowy z musem malinowym , ziarna zboża/żyto, owies pszenica/

Kluski śląskie /jajo/z mięsem i soczewicą czerwoną z masełkiem, marchewka tarta z ananasem, ogórek  kiszony  z cebulką i oliwa z oliwek

 

Napój miętowy

W jadłospisie pogrubioną czcionką oznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011     Jadłospis może ulec modyfikacji                                                                                

 

 

 

 

 

           JADŁOSPIS DEKADOWY OD 20.03.2018r- 03.04.2018r  P-102

 

DATA

ŚNIADANIE

godz.8.30

kanapkę śniadaniową dziecko same komponuje na własnym talerzyku

ZUPA z deserem

godz. 11.30

 

 

                                                                 

II DANIE

godz.14.00

20/03

wtorek

Kasza manna na mleku

Chleb żytni–gluten-z masełkiem, pasta z sera fety z awokado szczypiorkiem, szynka drobiowa, , ser kozi , ser feta grecka,, pasta rybna-sardynki

Słupki kalarepki, buraka do chrupania

Herbatka imbirowa

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa pomidorowa z ryżem  / seler/ jarzynami, natka pietruszki, jogurt

Kasza jaglana z jabłkiem, cynamonem

 

Pierogi ruskie z serem , pierogi ze szpinakiem  i serem / jaja, pszenica/ jogurt grecki, marchewka tarta z ananasem                                        

Sok  świeży jabłko-cytryna –cynamon  

 

21/03

środa

Kawa  na mleku

Chleb żytni –gluten-z masłem, cieciorka z oliwką-pasta, awokado z serem kozim, pasta rybna, jajko ,szynka

Marchewka słupki do chrupania

Herbatka owocowa

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa brokułowo-kalafiorowa   z jarzynami-seler-jajo ziemniaczki ,jogurt, natka pietruszki

 

Deser jogurtowy z owocami, pestki dyni słonecznika, owoce

Kotlet z jaja ze szczypiorkiem, ziemniaki z koperkiem, marchewka mini , mizeria

 

Napój cytryna z miętą

22/03

czwartek

Kawa zbożowa na mleku

Pieczywo mieszane-gluten-  , pasta ser żółty z jajem ,  pasta  pietruszkowa  marchewka z serem białym, wędlina , śledź, drobiowa nowalijki, avokado

Herbatka miętowa

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa ogórkowa -seler-natka pietruszki

Kisiel z truskawką i tartym jabłkiem – jogurt grecki

Pulpety drobiowe  , kasza jęczmienna, buraczki  z jabłkiem i kalafiorem                                               

 

Napój mietowy  /woda/ 

 

 

23/03

 

piątek

Kasza orkiszowa na mleku

Pieczywo żytnie z pastą  marchewka  z serem białym,  awokado z pomidorem, nowalijki, oliwki , cieciorka z ogórkiem kiszonym , szynka drobiowa

Słupki marchewki do chrupania

Herbatka z cynamonem

Samodzielne wykonanie kanapek

Zupa krupnik                        z jarzynami- seler-ziemniaczkiem, natka pietruszki

Marchewka tarta z jabłkiem

Wafel bezcukrowy

Ryba pieczona , ziemniaczki z koperkiem, sałatka szwedzka                                             

 

Mieta z cytryną/woda/

26/03

poniedż

Płatki jęczmienne na mleku

Pieczywo wasa z masełkiem, pasta  kakao+banan-, szynka drobiowa, sery

Słupki kalarepki do chrupania

Herbatka z cytryną i imbirem

Samodzielne wykonanie kanapek

Kapuśniak z kiszonej kapusty   z jarzynami /seler/ natka pietruszki

Ciasto marchewkowe

Jabłko

Kalarepka

Spagetti z mięsem drobiowym, sos pomidorowy z oregano , oliwka

Napój cytrynowo- pomarańczowy

/woda/

27/03

wtorek

Czekolada - na mleku.

Chleb żytni, masło, pasta z rybna z serem kozim, pasta z cieciorka z oliwkami , szczypiorek, pomidor, kiełki

Marchewka do chrupania

Herbatka miętowa

Samodzielne wykonanie kanapek

Rosołek z jarzynami, - makaron seler-natka pietruszki

Deser jogurtowy z owocami

Placki ziemniaczane , gulasz warzywny z cukinią, papryką, marchewką

 

Sok tłoczony z jabłkiem pomarańcza cytryna

28/03

środa

Płatki jeczmienne na mleku

Pieczywo żytnie  ze słonecznikiemz masłem, pasta z cieciorki z ogórkiem kiszonym, szczypiorek, pasta rybna z makreli z cebulka, ser kozi, kabanos drobiowy tarczyński -nowalijki  herbatka

Zupa szczawiowa z jajem  , jarzynami/seler/ natka pietruszki

Ślimaki francuskie z jagodami

Kalarepka do chrupania

Filet z indyka z jarzynami sos słodko kwaśny , ziemniaczki z koperkiem

 

Napoój miętowy

29/03

czwartek

Czekolada na mleku

Chleb żytni ze słonecznikiem, masło, polędwica drobiowa, tuńczyk z oliwkami ser kozi, jajo ,dżem jagodowy niskosłodzony oliwki, sałata, nowalijki-samodzielne robienie kanapki

Herbatka owocowa

Słupki kalrepki  do chrupania

 

Zupa porowa  z jarzynami/ seler/natka pietruszki

Dedustacjaowocowo-ziarenkowa- orzech włoski, nerkowca

Rizotto z mięsem , jarzynami , sos słodko kwaśny

 

Napój mięta z limonką

30/03

piątek

Kawa na mleku

Pieczywo żytnie z ziarnami z masełkiem, kulki  z serem białym z migdałami ,  awokado z oliwką ,  ser żółty, jajo z rzodkiewką i szczypiorkiem, sałata-

Burak i marchewka do chrupania

Herbatka owocowa

Zupa barszcz czerwony   z jarzynami/ seler/ ,natka pieruszki

Deser serowo-jogurtowy z owocami, pestkami i ziarnami zbóż

Makaron wieloziarnisty z tuńczykiem rio mare, oliwka czarna, pomidor suszony, pesto z natki pietruszki,

Ser parmezan

 

Cytroneta z miętą

03/04

wtorek

Kasza orkisz na mleku

Pieczywo mieszane z pastą jajeczną serem zółtym, polędwica drobiowa,, rzodkiewka, szczypiorek- samodzielne robienie kanapki

Marchewka i kalarepka do chrupania

Herbatka cynamonowa

Zupa pomidorowa                  z  jarzynami, seler. natka pietruszki

Degustacja warzywno-ziarenkowa –pestki dyni, słonecznika – kalarepka, buraczki, jabłko

Naleśniki /jajo mąka –pszenica/          z serkiem   waniliowym polewa truskawkowa –mus, polewa dyniowa

 

Napój mietowy

W jadłospisie pogrubioną czcionką oznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011     Jadłospis może ulec modyfikacji                                                                                

                       

 

 

 

 

                        

    

ZUPA KREM Z DYNI


 Zupa  krem z dyni

Składniki (na 6 porcji)

  • 1 kg świeżej dyni,
  • 2 l bulionu warzywno-mięsnego,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina imbiru
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ziemniaki,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz i...

Czytaj więcej o: ZUPA KREM Z DYNI

CIASTO MARCHEWKOWE

NASZE DZIECI BARDZO LUBIA CIASTO MARCHEWKOWE.



Przepis:
6 jaj
1 szklanka cukru
250g. mąki
1 szklanka oleju
3 Łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki zmielonej  gałki muszkatałowej i cynamonu
5 utartych surowych marchewek
  HCałe jaja ubić z cukrem, dodać mąkę,...

Czytaj więcej o: CIASTO MARCHEWKOWE
NA GÓRĘ